Dassen

Stropdassen worden van verschillende materialen geproduceerd. Vaak is een stropdas gemaakt van zijde, polyester of katoen, maar ook wol of leer wordt gebruikt om stropdassen te produceren. Zijde is het meest geschikt om stropdassen van te maken.

Stropdassen gemaakt van zijde zijn over het algemeen van de beste kwaliteit, en duurder, dan stropdassen geproduceerd van bijvoorbeeld polyester. Van welk materiaal een stropdas ook is, bij normaal gebruik ondervindt een das zeer weinig slijtage en stropdassen kunen dus, mits goed onderhouden, jarenlang meegaan. Voorkom dat de stropdas vervormd door de knoop er rustig uit te halen.

Hoe moet ik een stropdas strikken?

-Four in Handknoop
-Shelby/Pratt knoop
-Half Windsor knoop
-Windsor knoop

Een aantal tips om goede kwaliteit stropdassen te scoren tegen een goed(e)(kope) prijs…
Tips&Trucs 

Tip 1: Patronen combineren
Beperk je tot maximaal 2 patronen per outfit. Als je jasje en je stropdas beiden een patroon hebben kies dan zeker voor een effen overhemd.

Tip 2: Stem de das af op de gelegenheid
Voor formele zakelijke functies of sollicitatiegesprekken moet je een wat conservatievere look hebben. Doe niet te gek en probeer te werken met subtiele kleuren. (uiteraard is dit afhankelijk van de functie die je beoefent of waar je naar solliciteert) Als je graag met opvallende stropdassen wilt lopen met grote patronen of logo’s draag deze dan naar minder formele gebeurtenissen.

Het kopen van de juiste stropdas 
Tip 1: De juiste lengte en breedte van de das
Kies allereerst de juiste lengte en breedte van de stropdas. Dit hangt natuurlijk wel af van je lichaam maar 135 centimeter lang en ongeveer 8 centimeter breed zijn wel de gemiddeldes.

Tip 2: Voel de stof
Ga met je hand over de stropdas heen en voel eraan. Je zult bij een goede kwaliteitsstropdas voelen dat het zacht aanvoelt. De beste stropdassen bestaan uit drie lagen en niet uit twee lagen wat je heel veel ziet.

Tip 3: Controleer de voering van de das
Check de voering van de stropdas. De voering moet evenredig verdeeld zijn van bovenkant tot onderkant. Deze voering geeft de stropdas namelijk de vorm en zal het beste aanvoelen als dit voor het grootste gedeelte uit wol bestaat.

Tip 4: Controleer het stiksel van de das
Goede stropdassen hebben aan de achterkant een stiksel zitten dat het niet gebruikte uiteinde als het ware verstopt achter de stropdas.

Het kiezen van de juiste kleur en patroon voor de stropdas
Tip 1: Stem je das af met het overhemd dat je draagt
Let bij het kiezen van het patroon op het overhemd dat je aan hebt. De stropdas en het overhemd moeten elkaar namelijk versterken en niet elkaar tegenwerken. Een subtiel gestreept overhemd kan een dik gestreepte stropdas versterken terwijl een opvallend overhemd om een minder opvallende stropdas vraagt.

Tip 2: Zoek bij elkaar passende kleuren
Bij het kiezen van de kleur van de stropdas moet je natuurlijk ook letten op het overhemd dat je aan hebt. Tip: Een lichtblauw overhemd kan bijna elke kleur en patroon hebben.