Overhemden

Overhemden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en stijlen. Een net overhemd onder een goed zittend pak geeft net dat beetje extra aan je uitstraling en aan je eerste indruk. Een niet juist aansluitend overhemd staat namelijk erg slordig en onprofessioneel. Het is daarom uiterst belangrijk dat je een overhemd koopt dat op je lichaam is afgestemd.


Hieronder volgt informatie over waar je op moet letten bij het kopen van een overhemd:

1. Bepaal je maat. De maten die vermeldt staan bij overhemden zijn anders dan bij andere kledingstukken zoals truien of t-shirts. De maat wordt weergegeven in twee verschillende nummers bijvoorbeeld 42-7. Je nek-maat en je mouwlengte zijn nodig om te bepalen welke maat jij hebt.

M M/L L L/XL XL XXL XXL
Nek-maat: 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Je nek-maat kun je meten door een meetlint om je nek te leggen. Leg de meetlint over/ter hoogte van je adamsappel en je kunt je nek-maat aflezen.

Voor je mouwlengte kun je het volgende aanhouden:
Normale mouwlengte: maat 5
Extra lange mouwlengte: maat 7

2. Vind een pasvorm die je bij de bouw van je lichaam past. Je overhemd kan je voller of slanker laten lijken. Dit is afhankelijk van de stijl die je kiest.

3. Slim fit of regular fit? Je hebt slim fit overhemden en bijvoorbeeld regular fit. De slim fit overhemden zijn voor de wat slankere mannen en de regular fit voor de wat vollere man. Kies uit wat het beste bij je past en waar je je het fijnst in voelt. In een te strak overhemd kun je je ongemakkelijk en onzeker gaan voelen.

4. Zoek een stof uit. Overhemden zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten stoffen. Elk type heeft zo zijn voordelen. De stof die u kiest hangt af van je persoonlijke voorkeuren.
Overhemden zijn verkrijgbaar in:

• Katoen

• Linnen

• Zijden

• Twill

• Oxford

• Enz.

5. Kies de stijl van je overhemd. Bij het winkelen voor een overhemd kom je tal van keuzes tegen op dit gebied. Draag je een das bij je overhemd? Zoek daar dan de juiste kraag bij. Wil je manchetknopen dragen? Zoek daar dan het juiste overhemd bij met dubbele manchet. Wil je een overhemd met of zonder borstzak. Wij raden je aan om een overhemd te dragen zonder. Je stopt er toch niets in!

Kraag keuzes bestaan uit:

• Button down collar
Deze kraag is eerder smart casual dan formeel. Het overhemd kan met deze kraag gedragen worden met of zonder das. Tip: Als je een overhemd met deze kraag draagt doe dan altijd de knoopjes dicht.

Button down kraag

 

 

 

 

 

 

 

 

• French-collar
Dit is de betrouwbare standaard vorm die je kunt dragen naar alle soorten gelegenheden. Het overhemd is te dragen met of zonder das.

French collar

 

 

 

 

 

 

 

 

• Wide spread collar

De ruimte tussen punt tot punt van de kraag is wijder. Hierdoor is er meer ruimte voor de das. We raden je aan de das groot te knopen met de Full Windsor knoop. 

Wide Spread collar

 

 

 

 

 

 

 

 

• Wing-collar

Uitsluitend te vinden op smoking overhemden. Met deze kraag draag je een vlinderdas. Het overhemd is geschikt voor bruiloften en speciale gelegenheden.

Wing-collar

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Kies een kleur voor je overhemd. De meeste stijlen en stoffen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen. Je kunt kiezen uit een effen kleuren, strepen of geruit. De effen witte of lichtblauwe kleur is het meest voorkomend en wordt als het meest zakelijk gezien.

7. Probeer het overhemd altijd even te passen en zie in de spiegel hoe het overhemd (kleur, kraag, pasvorm) je staat. Beweeg je armen in verschillende posities, ga even zitten om het gevoel te krijgen hoe het overhemd je zit gedurende de dag. Een overhemd kan bijvoorbeeld fijn zitten als je staat, maar zit hij ook zo fijn als je even gaat zitten?