8 stappenplan

Punt 1: Laat je niets wijs maken! Jij bent de baas, niet de verkoper!
Let vooral op de verkoper. Hij vertelt je natuurlijk alles wat je ook maar wilt horen. Dat het pak je perfect staat en dat de kleermaker alles perfect voor je kan aanpassen. Vaak kun je er al bijna vanuit gaan dat de verkoper een andere smaak heeft dan jij. Smaken verschillen namelijk. Daarom moet je voordat je een pak gaat kopen alles over pakken weten. Hoe een pak zou moeten passen en naar welk soort pak je op zoek bent.Punt 2: Waarom koop je een pak?
Wil je het pak naar kantoor gaan dragen, (1 of meerdere keren per week) zoek dan een wat donkerder pak. Vaak gaat men voor een wat klassiekere uitstraling.

Wil je het pak meerdere keren per jaar dragen naar bijvoorbeeld begrafenissen en bruiloften. Ga dan op zoek naar een zwart of donkerblauw pak. Dit is dan de beste optie.

Wil je het pak dragen naar sollicitaties. Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed gekleed gaat maar niet beter dan degene die je interviewt. Ga dus vooral niet overdressed. Maar houd de kleur bescheiden. Grijs, zwart of blauw.

Voor de vrije tijd kan het pak alle verschillende kleuren zijn. Je kunt zo vrij zijn als je zelf wilt.

Punt 3: Zoek een pak in een winkel waar meerdere merken aanwezig zijn.
Neem vooral een vriend of vriendin mee die niet zal aarzelen om eerlijk advies te geven. Probeer te kijken naar zoveel mogelijk verschillende merken. Je zult zien dat het ene pak je aandacht meer trekt dan de ander. Kijk naar de prijsklasse waar je naar op zoek bent. En vraag naar een verkoper als je klaar voor het passen bent.

Punt 4: Zorg dat je goed weet welke maat je hebt. Pasvorm van het pak. 
Het lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Het meest belangrijke element van een pak is de pasvorm. Veel verkopers weten niet hoe een pak zou moeten passen en ze weten zeker niet hoe jij wilt dat het pak past. Dus voordat je gaat passen moet je op de volgende punten letten:

Borst: Het pak moet zonder moeite dicht kunnen. Maar er moet ook niet teveel ruimte in het jasje zitten. Ga er van uit dat een vuist tussen je borst en het jasje perfect is. Hier gaat het er natuurlijk ook om wat je zelf het prettigst vindt.

Jasje: Als je je armen naar beneden laat hangen moet je de onderkant van het jasje kunnen vastpakken.

Manchetten: Laat je armen los hangen, en krul dan je handen omhoog. De manchetten zouden het midden van elke palm moeten raken.

Schouders: In de meeste jasjes zitten schoudervullingen. De schoudervullingen mogen niet voorbij je eigen schouders uitpuilen. Als dit wel het geval is dan is het pak gewoonweg te groot.

Mouwen: Je armen moeten makkelijk door de mouwen passen, maar als je je armen de lucht in gooit moet je jasje aan de achterkant niet te veel omhoog gaan. De mouwen moeten strak maar comfortabel zijn.

Broeksband: Je moet je handen gemakkelijk in je zakken kunnen laten glijen. Als dit moeilijk gaat dan is de broek te klein. Ook hier geldt; strak maar comfortabel.

De lengte van de broek: Wanneer je recht staat, zouden de broekspijpen op de bovenkanten van je schoenen moeten rusten.

Punt 5: Hoeveel knopen wil je op het pak hebben?
De knopen op het pak beslissen de stijl. Dit heeft namelijk veel te maken met de pasvorm. De manier hoe het pak gaat vallen.

Drie knopen: Dit zag je voornamelijk in de jaren negentig. Het ziet er nogal conservatief uit. Als je drie knopen hebt knoop dan alleen de middelste dicht.

Twee knopen: Dit zie je tegenwoordig veel. De pakken lijken hierdoor meer gestroomlijnd. Het ziet er modern uit.

Punt 6: Denk na over de openingen op de rug van het jasje.
Je hebt jasjes met een centrumopening, zij openingen en jasjes zonder opening. Een centrumopening is voor alle doeleinden; het is zowel modern als traditioneel. Het kan dus niet verkeerd gaan. De zij openingen zijn wat subtieler. Het jasje zonder opening is not done. Het kan echt niet meer.

Punt 7: Je moet weten wat een kleermaker kan aanpassen en wat niet.
Als het pak je bij de schouders niet past dan is er niets aan te doen. Veel verkopers zullen je vertellen dat hier wat aan te doen is maar dit is echt niet het geval. Ga op zoek naar een ander pak. Als het de broek van het pak een duim breedte te kort of te lang is dan kan er wel wat aan gedaan worden. Is het wat groter dan gaat het problemen met zich meebrengen. Een kleermaker zal gewoonlijk de lengte van de mouwen moeten veranderen. Dring erop aan dat je een kwartduim van de overhemdsmanchet zou willen tonen. Een goede kleermaker kan dit verbeteren.

Punt 8: Als je het pak later ophaalt. Pas het dan altijd weer!
Wanneer je terugkomt om het pak op te halen nadat het aangepast is, probeer het dan altijd opnieuw aan. Zorg er voor dat je met een prettig gevoel de winkel uitloopt. Zonder twijfels.