Stijlen

Stijlen van verschillende pakken
Deze pagina geeft u een aardig overzicht van de verschillende pak/kostuum stijlen afkomstig uit verschillende landen…Landen en pakken
Een website over het pak zou niet compleet zijn zonder een beetje landenkennis. Engeland is het vaderland van het pak, zoals gezegd wordt over de gehele herenmode van tegenwoordig. In het begin van de 20e eeuw werden hier de basispatronen ontwikkeld die tot op heden wereldwijd gebruikt worden voor kopieën en variaties. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Londen het onomstreden centrum van de herenmodewereld. Dankzij de Italiaanse kleermakers heeft Londen deze stilistische monopoliepositie niet meer, maar toch heeft Engeland ook nu nog de beste kleermakers. (volgens velen)

De Engelse kleermakers delen volstrekt niet de Italiaanse opvattingen over elegantie. Op basis van deze opvattingen worden door de Italianen stof, kleur en pasvorm om esthetische redenen gekozen en gebruikt. Engelsen kiezen veelal stof, kleur en pasvorm op basis van de door de bovenlaag gedicteerde kledingregels.
Bovendien zijn de Italianen als bewoners van een zeer warm land de Engelsen voorbijgestreefd in het verwerken van steeds lichtere stoffen. We kunnen tegenwoordig dus naar gelang smaak en behoefte het beste uit de verschillende landen kiezen: het krijtstreeppak uit Londen, het zomerpak uit Rome, maar ook het Engelse pak van Italiaanse zijde of het Italiaanse pak van Schotse tweed. Engeland en Italië bieden in ieder geval zowel de pasvorm als de kwaliteit van een goed pak.

Italiaanse Pakken / Kostuum stijl
italiaansepakkenkostuums

 

 

Engelse Pakken / Kostuum stijl
engelsepakkenkostuums

 

 

Een weetje:
Wie een beetje op de hoogte is, weet dat bij een goed pak de knopen van de mouwen losgeknoopt kunnen worden. Zo is het in elk geval bij de duurdere pakken uit Italië. In Savile Row kunnen de knopen natuurlijk ook losgeknoopt worden, maar alleen de twee onderste van de drie of vier knopen. Zo kunnen de mouwen bij het handen wassen omhoog geslagen worden, maar tegelijkertijd blijft de mogelijkheid bestaan de mouwen korter te maken als dat nodig is. Alleen op verzoek worden de knoopsgaten opengeknipt en omgezoomd.