Verzorging van het pak

Hoe verzorgt u uw pak het beste?
Op de volgende pagina zal u enkele tips voor het verzorgen van uw pakken…

Een pak is niet altijd goedkoop dus het is fijn als het wat langer mee gaat. Daarom moet u het pak goed verzorgen. Direct bij aankoop kunt u er meteen aan beginnen. Het kan op verschillende manieren. U kunt het pak reinigen, stomen, maken, goed op de juiste manier opbergen en zeker beschermen tegen motten.

Een pak stomen is de makkelijkste en beste manier om een pak goed schoon te houden.

Schade aan uw pak (wollen) wordt veroorzaakt doordat de larven van de motten de wolvezels als voedsel gaan gebruiken. De wol bestaat uit eiwitten en de larve voedt zich met die eiwitten. Kleding dat vaker gedragen wordt zal niet snel last hebben van motten omdat deze niet goed tegen zonlicht kunnen. Maar een pak dat wat langer in de kast hangt loopt al een groter risico. Vooral als het om een niet schoongemaakt pak gaat waar bijvoorbeeld zweet, bier, urine en veel andere vieze troep op zit. Hier komen de motten dus op af! U kunt het dus voorkomen door:

1.uw kasten goed school te houden
2.uw kleding goed te wassen en hierna direct in een gesloten zak in de kast op te hangen
3.leg sterk ruikende gedroogde planten zoals lavendel en rozemarijn tussen de kleding. Dit zal de motten wegjagen.

Nadat het pak gereinigd is behoort u het op een juiste manier op te hangen. Een manier waarbij er geen nieuwe kreukels in het pak zullen ontstaan. Als een pak een langere tijd op een gekreukelde manier opgehangen zal zijn dan zal het niet mooi zijn wanneer u het aan wilt trekken.