Weefsels van het pak

Weefsel/Stoffen van het pak
Er bestaan in de dikte en zwaarte van de stoffen van een pak grote verschillen. Hier moet je natuurlijk rekening mee houden als je weet waar je het pak het meest gaat dragen.

In het koude noorden of in het milde klimaat van het Middellandse Zeegebied, in een benauwd kantoor of in je eigen huis.

Hoe dan ook, de beste stof voor een pak is en blijft zuivere scheerwol. Deze stof is zelfs voor in de zomer geschikt omdat het zo mooi valt en heel ongevoelig is voor kreuken. Als het pak na enige tijd toch onder de kreuken zit dan moet je het pak gewoon een rustperiode geven om te herstellen. Dit zal vanzelf gebeuren mits je het pak netjes ophangt!

Een perfect gesneden pak mag er overigens best een beetje gekreukt uit zien. Ziet er nog altijd wat beter uit als een geheel kreukvrij pak. Maar dit is uiteraard een mening die per persoon kan verschillen!

De stof waar het pak van gemaakt is maakt het uiteindelijke pak voor wat het is en hoe het er uit ziet. Pakken kunnen gemaakt worden van linnen, polyester, zijde, tweed, katoen, wol en zelfs kasjmier.

Al deze verschillende stoffen voelen anders aan en zullen anders zitten. Daarnaast varieert de prijs heel erg per stof die gebruikt is.

Hieronder zijn de verschillende stoffen te vinden.
Linnen:linnen-pak

Linnen is een textiel die van de vezels van de vlasplant wordt gemaakt, de: Linum usitatissimum. Het linnen is arbeid-intensief om te produceren. Linnen is erg populair in de zomer omdat het koelte geeft in heet weer. Alhoewel linnen niet heel erg lang mooi blijft in direct zonlicht. Omdat linnen nog sneller en blijvender kreukt dan katoen, wordt het in de klassieke kleermakerij weinig gebruikt.

Polyester:
pakken vaker om bekent staan is dat het goedkope pakken zijn waar je snel in gaat zweten. Dit wordt als onprettig ervaren. Daarentegen is het wel een goedkope stof en zal het de pakken ook goedkoop maken. Volgens velen is dit er wel vanaf te zien. Maar het zal niet snel kreukelen of krimpen en het kan tegen de regen!

Zijden:
Zijden pakken voelen comfortabel, koel en glad aan. De stof is moeilijk te kreukelen maar als de stof heet wordt dan wordt het ook echt heet! Toch wordt de stof vaker gebruikt bij zomerpakken. Bij koud weer daarentegen zal een zijden pak niet erg warm zijn.

Tweed: 
Een echt tweedpak is wat zwaarder, ruwer, stijver en meer geschikt om te dragen met wind, regen, mist of zelfs met temperaturen onder de nul graden. Het zijn wat warmere pakken waardoor deze pakken minder geschikt zijn om binnen te dragen. Maar natuurlijk zijn er ook verschillende dunnere soorten varianten van het tweedpak te vinden.

Kasjmier:
De wol van het kasjmier is fijn in textuur, duur, sterk, licht, comfortabel en erg zacht. Wanneer een pak hiervan gemaakt is, is het meestal wel warm om te dragen.

Katoen:
Katoen is een erg populaire stof om kleren mee te maken omdat het luchtig is en ook
katoen-pak-kostuumcomfortabel zit. De stof is wat minder populair voor pakken omdat er heel erg snel kreukels in komen. Daarentegen is het wel een erg goedkope stof.

Wol:
Pakken van wol zijn momenteel erg populair vooral omdat het niet snel kreukelt en duurzaam is. Er zijn velen verschillende soorten wol en verschillende manieren op hoe het wol wordt gesponnen. Dit zorgt voor verschillende kwaliteitsniveaus. Dit kan van langzaam tot aan snel. Je zult in de winkel wel zien dat er in de binnenkant van het wollen pak staat “super 90” of “super 180”. Dan geldt; hoe hoger het aantal hoe hoger de kwaliteit.

Zomerpakken:pakkopen.com-zomerpak

Pakken die je in de zomer draagt zijn meestal van lichte wol gemaakt. Dit kreukt niet snel maar voelt wel heel erg comfortabel aan. Naast wollen pakken zijn zomerpakken gemaakt van kasjmier, zijde, linnen en katoen. Zijde, katoen en linnen zijn erg lekker om zomers te dragen. Deze stoffen kreuken echter snel, waardoor het pak snel de vorm verliest. Linnen en katoen vallen doordat het lichtere stoffen zijn niet zo elegant. Vezels van plantaardige oorsprong zijn sneller aan te raden als het kreuken je niet stoort.